Saturday, 10 November 2012

IZZAHLISME: LAMBANG KEBEBASAN AGAMAKEBIJAKAN NURUL IZZAH DALAM MELIBERALKAN ISLAM terserlah bila mentafsirkan surah al-Baqarah ayat 256 yang bermaksud "tiada paksaan dalam agama". Kalau dah tau cetek agama, janganlah memandai2 nak mentafsirkan ayat2 Al-Quran. x salah- TAPI!! pastikan ilmu dah cukup dan fahami dengan mendalam!!Apa yang izzah cuba sampaikan berdasarkan pemahaman terhadap ayat tersebut. Orang Melayu boleh memilih agama? Atau orang bukan Islam boleh memilih agama? Isunya di sini bukan berkaitan Melayu. Tetapi apa yang disampaikan izzah merujuk kepada audiens Melayu!!Kat Malaysia ni xde sape yang pertikaikan kalau orang bukan Islam nak pilih agama apa pun. Kalau rakan2 Cina nk pilih kristian @ buddha @ atheis @agama pe sekalipun, xkn ada yg pertikaikan. Tapi bila Orang Melayu seperti Izzah nak kan kebebasan agama, keluarlah dari negara ni. Sebab Melayu sinonim dengan Islam dan menjadi tanggungjawab kerajaan mengekalkan dan memelihara elemen Melayu Islam dalam masyarakat Melayu.  

Kalau dah teringin sangat nak bawa pemikiran sekular dan liberal, janganlah bertopengkan Melayu dan Islam. Bertaubat dan mengucalah Izzah!  

Dari Ibnu Abbas ra Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda…”barangsiapa yg berkata mengenai Al-Qur’an tanpa ilmu maka ia menyediakan tempatnya sendiri di dalam neraka” (HR.Tirmidzi)


Surah AnNisaa'. Ayat 107

Dan janganlah engkau berbahas untuk membela orang-orang yang mengkhianati diri mereka sendiri. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang selalu melakukan khianat, lagi sentiasa berdosa


0 comments:

Post a Comment